Absolwent kursu kwalifikacyjnego kształcącego w zawodzie technik rolnik może samodzielnie prowadzić gospodarstwo rolne. Może także podejmować pracę w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, a także prowadzić działalność gospodarczą.
Zadania zawodowe
Absolwent kursu powinien być przygotowany do:
- wytwarzania i sprzedaży produktów rolniczych
- planowania i organizacji gospodarstwa rolnego
- organizowania pracy i procesów produkcji w gospodarstwie rolnym
- wykonywania zabiegów związanych z produkcją rolniczą
- prowadzenia uproszczonej rachunkowości
- prowadzenia marketingu gospodarstwa.
Umiejętności zawodowe
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent kursu powinien umieć:
- określać znaczenie rolnictwa dla gospodarki oraz perspektywy jego rozwoju oraz zagrożenia
- określać przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne warunki produkcji rolniczej
- określać wpływ czynników środowiska, zabiegów agro- i zootechnicznych na wzrost i rozwój roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
- dobierać i wykonywać zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne oraz nawozić rośliny uprawne
- projektować i stosować zmianowanie roślin z uwzględnieniem czynników przyrodniczych i ekonomicznych
- wykorzystywać wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii użytkowych zwierząt gospodarskich w działalności produkcyjnej
- określać wymagania zoohigieniczne dla pomieszczeń inwentarskich
- ustalać zapotrzebowanie pokarmowe oraz układać dawki pokarmowe dla poszczególnych grup zwierząt
- charakteryzować grupy roślin i zwierząt gospodarskich oraz określać ich znaczenie gospodarcze
- projektować i organizować produkcję roślinną i zwierzęcą
- organizować i stosować ekologiczne metody produkcji rolniczej
- użytkować i zagospodarowywać użytki zielone
- przestrzegać norm jakościowych i standardów produkcji rolniczej oraz przepisów dotyczących zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- charakteryzować budowę, zasady działania oraz określać zastosowanie maszyn, urządzeń i pojazdów stosowanych w rolnictwie
- obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
- przestrzegać zaleceń zawartych w instrukcjach obsługi oraz użytkowania maszyn i urządzeń rolniczych
- planować, organizować i wykonywać zabiegi agrotechniczne z zastosowaniem sprzętu technicznego
- dobierać środki techniczne do kompleksowej mechanizacji procesów produkcyjnych
- prowadzić i obsługiwać ciągnik rolniczy w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T
- określać oraz zapobiegać zagrożeniom ekologicznym związanym z działalnością rolniczą
- planować i organizować procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej
- prowadzić uproszczoną rachunkowość
- wykorzystywać programy komputerowe do wspomagania działalności rolniczej
- wykorzystywać instrumenty marketingu do prowadzenia przedsiębiorstwa rolniczego oraz planowania jego rozwoju
- podejmować decyzje dotyczące zarządzania i kierowania gospodarstwem rolnym
- zarządzać przedsiębiorstwem rolniczym
- oceniać jakość wykonywanych prac
- stosować przepisy kodeksu pracy dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
- przestrzegać zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
- udzielać pierwszej pomocy osobom poszkodowanym w wypadkach przy pracy
- przestrzegać przepisów o ochronie zwierząt, przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej
- organizować doskonalenie zawodowe pracowników
- korzystać z różnych źródeł informacji oraz z doradztwa specjalistycznego.
KWALIFIKACJE DO ZALICZENIA W ZAWODZIE:
- Prowadzenie produkcji rolniczej
- Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej