Absolwent kursu kwalifikacyjnego kształcącego w zawodzie technik agrobiznesu może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą lub podejmować pracę w przedsiębiorstwach rolniczych: produkcyjnych, usługowych i handlowych.
Zadania zawodowe:
- wytwarzanie produktów rolniczych i spożywczych
- marketing i sprzedaż produktów rolniczych i spożywczych
- techniczna i finansowa obsługa rolnictwa oraz jego otoczenia.
Umiejętności zawodowe
W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent kursu powinien umieć:
- projektować, organizować i prowadzić działalność gospodarczą w agrobiznesie, głównie w sektorze rolniczym, przetwórczym i dystrybucyjnym
- stosować przepisy prawa przy podejmowaniu i prowadzeniu działalności gospodarczej
- wykorzystywać wiadomości przyrodnicze, ekonomiczno-organizacyjne i techniczne dla prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa
- opracowywać i stosować efektywne strategie marketingowe, związane z prowadzoną lub planowaną działalnością gospodarczą w agrobiznesie
- oceniać, jakość podstawowych produktów rolniczych i spożywczych oraz środków do produkcji rolniczej
- analizować i oceniać działalność zaopatrzeniową, produkcyjną, handlową i finansową przedsiębiorstwa
- prowadzić rachunkowość w małych przedsiębiorstwach agrobiznesu
- sporządzać podstawowe dokumenty związane z działalnością przedsiębiorstwa
- dobierać i stosować użytkowe programy komputerowe i inne środki techniki biurowej
- rozwiązywać problemy w twórczy sposób
- organizować pracę własną i zespołów pracowników oraz zarządzać przedsiębiorstwem
- samodzielnie podejmować decyzje
- skutecznie komunikować się z klientami, w języku polskim i obcym, z zachowaniem zasad etyki i etykiety biznesu
- organizować miejsce pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii
- stosować przepisy kodeksu pracy, dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i bezpieczeństwa żywności
- przestrzegać przepisów o ochronie zwierząt i przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej
- przewidywać, rozpoznawać i przeciwdziałać zagrożeniom ekologicznym
- zapobiegać szkodliwemu wpływowi środowiska pracy na zdrowie pracownika
- poszukiwać miejsca pracy, jako przedsiębiorca lub jako pracownik najemny
- organizować doskonalenie zawodowe własne i pracowników
- korzystać z różnych źródeł informacji technicznej i ekonomicznej oraz doradztwa specjalistycznego.
KWALIFIKACJE DO ZALICZENIA W ZAWODZIE:
- Prowadzenie produkcji rolniczej
- Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie