KURS 1 - Prowadzenie produkcji rolniczej
1. Prowadzenie produkcji roślinnej
Słuchacz:
- określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin
- dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu
- dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego
- wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych
- planuje nawożenie organiczne i mineralne
- ocenia jakość materiału siewnego
- przygotowuje materiał siewny do siewu
- planuje zabiegi agrotechniczne odpowiednie do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych
- wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych
- rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych
- dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
- dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej
- prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym
- stosuje ekologiczne metody uprawy roślin
- przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego
- przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.
2. Prowadzenie produkcji zwierzęcej
Słuchacz:
- określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich
- określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich
- rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich
- określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich
- rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich
- przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze
- analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne
- dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej
- wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich
- wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich
- określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich
- prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności
- rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich
- przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotem zwierzętami gospodarskimi
- stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej
- przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw
- przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.
3. Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie
Słuchacz:
- posługuje się dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń rolniczych oraz normami i katalogami
- rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w maszynach i urządzeniach rolniczych
- obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej
- obsługuje urządzenia wodociągowe stosowane w budynkach inwentarskich
- obsługuje i konserwuje urządzenia wodno-melioracyjne
- dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie
- przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia
- przeprowadza kalibrację opryskiwaczy stosowanych w ochronie roślin
- wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych.
KURS 2 - Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
1. Organizowanie produkcji roślinnej
Słuchacz:
- przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody
- posługuje się przyrządami meteorologicznymi
- wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę
- planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb
- projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych
- planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych
- dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych
- dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych
- prowadzi plantacje nasienne
- organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności
- planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej
- nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej
- stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności
- korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.
2. Organizowanie produkcji zwierzęcej
Słuchacz:
- określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich
- określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich
- analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich
- dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji
- organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich
- określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich
- ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich
- analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich
- planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz
- organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
- prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym
- określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne
- organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności
- planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego
- nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej
- korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.