KURS 1 - Prowadzenie produkcji rolniczej

1. Prowadzenie produkcji roślinnej

Słuchacz:

  • określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin
  • dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu
  • dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego
  • wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych
  • planuje nawożenie organiczne i mineralne
  • ocenia jakość materiału siewnego
  • przygotowuje materiał siewny do siewu
  • planuje zabiegi agrotechniczne odpowiednie do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych
  • wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych
  • rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych
  • dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin
  • dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej
  • obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej
  • prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym
  • stosuje ekologiczne metody uprawy roślin
  • przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego
  • przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży
  • prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.

2. Prowadzenie produkcji zwierzęcej

Słuchacz:

  • określa położenie narządów i układów w organizmach zwierząt gospodarskich
  • określa procesy życiowe zachodzące w organizmach zwierząt gospodarskich
  • rozpoznaje gatunki, typy użytkowe i rasy zwierząt gospodarskich
  • określa kierunki chowu zwierząt gospodarskich
  • rozpoznaje i ocenia jakość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich
  • przygotowuje, konserwuje i przechowuje pasze
  • analizuje wpływ racjonalnego żywienia zwierząt gospodarskich na wyniki produkcyjne i ekonomiczne
  • dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji zwierzęcej
  • obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji zwierzęcej
  • wykonuje prace związane z żywieniem, rozrodem oraz pielęgnacją zwierząt gospodarskich
  • wykonuje prace związane z higieną zwierząt i utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich
  • określa warunki zoohigieniczne w pomieszczeniach dla zwierząt gospodarskich
  • prowadzi produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności
  • rozpoznaje objawy chorobowe na podstawie wyglądu i zachowania zwierząt gospodarskich
  • przestrzega zasad identyfikacji i rejestracji oraz obrotem zwierzętami gospodarskimi
  • stosuje metody ekologiczne w produkcji zwierzęcej
  • przygotowuje zwierzęta do aukcji, pokazów i wystaw
  • przygotowuje zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży
  • prowadzi sprzedaż bezpośrednią zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego.

3. Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie

Słuchacz:

  • posługuje się dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń rolniczych oraz normami i katalogami
  • rozpoznaje materiały konstrukcyjne i eksploatacyjne stosowane w maszynach i urządzeniach rolniczych
  • obsługuje urządzenia i systemy energetyki odnawialnej
  • obsługuje urządzenia wodociągowe stosowane w budynkach inwentarskich
  • obsługuje i konserwuje urządzenia wodno-melioracyjne
  • dobiera pojazdy i środki transportu do rodzaju prac wykonywanych w rolnictwie
  • przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia
  • przeprowadza kalibrację opryskiwaczy stosowanych w ochronie roślin
  • wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych.

KURS 2 - Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej

1. Organizowanie produkcji roślinnej

Słuchacz:

  • przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody
  • posługuje się przyrządami meteorologicznymi
  • wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę
  • planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb
  • projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych
  • planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych
  • dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych
  • dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych
  • prowadzi plantacje nasienne
  • organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności
  • organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności
  • planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej
  • nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej
  • stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności
  • korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.

2. Organizowanie produkcji zwierzęcej

Słuchacz:

  • określa funkcje oraz znaczenie narządów i układów organizmu zwierząt gospodarskich
  • określa warunki niezbędne do zabezpieczenia dobrostanu zwierząt gospodarskich
  • analizuje uwarunkowania produkcji zwierzęcej oraz wymogi dobrostanu zwierząt gospodarskich
  • dobiera rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich do określonych warunków gospodarstwa i technologii produkcji
  • organizuje prace związane z rozrodem zwierząt gospodarskich
  • określa fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt gospodarskich
  • ustala normy żywienia i dawki pokarmowe dla zwierząt gospodarskich
  • analizuje wpływ racjonalnego żywienia oraz warunków zoohigienicznych na zdrowie zwierząt gospodarskich
  • planuje i organizuje prace związane z konserwowaniem i przechowywaniem pasz
  • organizuje prace związane z przygotowaniem i zadawaniem pasz
  • organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów zwierzęcych z zachowaniem norm jakości zdrowotnej i bezpieczeństwa żywności
  • prowadzi prace hodowlane w gospodarstwie rolnym
  • określa wpływ chowu i hodowli zwierząt na środowisko naturalne
  • organizuje produkcję zwierzęcą zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności
  • planuje produkcję zwierzęcą w gospodarstwie rolnym na podstawie rachunku ekonomicznego
  • nadzoruje realizację zadań wykonywanych w produkcji zwierzęcej
  • korzysta z programów komputerowych wspomagających organizację i nadzorowanie produkcji zwierzęcej.