Absolwent kursu kwalifikacyjnego kształcącego w zawodzie technik rolnik może samodzielnie prowadzić gospodarstwo rolne. Może także podejmować pracę w rolniczych przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, a także prowadzić działalność gospodarczą.

Zadania zawodowe

Absolwent kursu powinien być przygotowany do:

  • wytwarzania i sprzedaży produktów rolniczych
  • planowania i organizacji gospodarstwa rolnego
  • organizowania pracy i procesów produkcji w gospodarstwie rolnym
  • wykonywania zabiegów związanych z produkcją rolniczą
  • prowadzenia uproszczonej rachunkowości
  • prowadzenia marketingu gospodarstwa.

Umiejętności zawodowe

W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent kursu powinien umieć:

  • określać znaczenie rolnictwa dla gospodarki oraz perspektywy jego rozwoju oraz zagrożenia
  • określać przyrodnicze, ekonomiczne i społeczne warunki produkcji rolniczej
  • określać wpływ czynników środowiska, zabiegów agro- i zootechnicznych na wzrost i rozwój roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
  • dobierać i wykonywać zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne oraz nawozić rośliny uprawne
  • projektować i stosować zmianowanie roślin z uwzględnieniem czynników przyrodniczych i ekonomicznych
  • wykorzystywać wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii użytkowych zwierząt gospodarskich w działalności produkcyjnej
  • określać wymagania zoohigieniczne dla pomieszczeń inwentarskich
  • ustalać zapotrzebowanie pokarmowe oraz układać dawki pokarmowe dla poszczególnych grup zwierząt
  • charakteryzować grupy roślin i zwierząt gospodarskich oraz określać ich znaczenie gospodarcze
  • projektować i organizować produkcję roślinną i zwierzęcą
  • organizować i stosować ekologiczne metody produkcji rolniczej
  • użytkować i zagospodarowywać użytki zielone
  • przestrzegać norm jakościowych i standardów produkcji rolniczej oraz przepisów dotyczących zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
  • charakteryzować budowę, zasady działania oraz określać zastosowanie maszyn, urządzeń i pojazdów stosowanych w rolnictwie
  • obsługiwać maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • przestrzegać zaleceń zawartych w instrukcjach obsługi oraz użytkowania maszyn i urządzeń rolniczych
  • planować, organizować i wykonywać zabiegi agrotechniczne z zastosowaniem sprzętu technicznego
  • dobierać środki techniczne do kompleksowej mechanizacji procesów produkcyjnych
  • prowadzić i obsługiwać ciągnik rolniczy w zakresie niezbędnym do uzyskania prawa jazdy kategorii T
  • określać oraz zapobiegać zagrożeniom ekologicznym związanym z działalnością rolniczą
  • planować i organizować procesy produkcji roślinnej i zwierzęcej
  • prowadzić uproszczoną rachunkowość
  • wykorzystywać programy komputerowe do wspomagania działalności rolniczej
  • wykorzystywać instrumenty marketingu do prowadzenia przedsiębiorstwa rolniczego oraz planowania jego rozwoju
  • podejmować decyzje dotyczące zarządzania i kierowania gospodarstwem rolnym
  • zarządzać przedsiębiorstwem rolniczym
  • oceniać jakość wykonywanych prac
  • stosować przepisy kodeksu pracy dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska
  • przestrzegać zasad bezpieczeństwa zdrowotnego żywności
  • udzielać pierwszej pomocy osobom poszkodowanym w wypadkach przy pracy
  • przestrzegać przepisów o ochronie zwierząt, przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, o badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej
  • organizować doskonalenie zawodowe pracowników
  • korzystać z różnych źródeł informacji oraz z doradztwa specjalistycznego.

KWALIFIKACJE DO ZALICZENIA W ZAWODZIE:

  1. Prowadzenie produkcji rolniczej
  2. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej