Absolwent kursu kwalifikacyjnego kształcącego w zawodzie technik agrobiznesu może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą lub podejmować pracę w przedsiębiorstwach rolniczych: produkcyjnych, usługowych i handlowych.

Zadania zawodowe:

  • wytwarzanie produktów rolniczych i spożywczych
  • marketing i sprzedaż produktów rolniczych i spożywczych
  • techniczna i finansowa obsługa rolnictwa oraz jego otoczenia.

Umiejętności zawodowe

W wyniku kształcenia w zawodzie absolwent kursu powinien umieć:

  • projektować, organizować i prowadzić działalność gospodarczą w agrobiznesie, głównie w sektorze rolniczym, przetwórczym i dystrybucyjnym
  • stosować przepisy prawa przy podejmowaniu i prowadzeniu działalności gospodarczej
  • wykorzystywać wiadomości przyrodnicze, ekonomiczno-organizacyjne i techniczne dla prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstwa
  • opracowywać i stosować efektywne strategie marketingowe, związane z prowadzoną lub planowaną działalnością gospodarczą w agrobiznesie
  • oceniać, jakość podstawowych produktów rolniczych i spożywczych oraz środków do produkcji rolniczej
  • analizować i oceniać działalność zaopatrzeniową, produkcyjną, handlową i finansową przedsiębiorstwa
  • prowadzić rachunkowość w małych przedsiębiorstwach agrobiznesu
  • sporządzać podstawowe dokumenty związane z działalnością przedsiębiorstwa
  • dobierać i stosować użytkowe programy komputerowe i inne środki techniki biurowej
  • rozwiązywać problemy w twórczy sposób
  • organizować pracę własną i zespołów pracowników oraz zarządzać przedsiębiorstwem
  • samodzielnie podejmować decyzje
  • skutecznie komunikować się z klientami, w języku polskim i obcym, z zachowaniem zasad etyki i etykiety biznesu
  • organizować miejsce pracy zgodnie z wymaganiami ergonomii
  • stosować przepisy kodeksu pracy, dotyczące praw i obowiązków pracownika i pracodawcy
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i bezpieczeństwa żywności
  • przestrzegać przepisów o ochronie zwierząt i przepisów o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej
  • przewidywać, rozpoznawać i przeciwdziałać zagrożeniom ekologicznym
  • zapobiegać szkodliwemu wpływowi środowiska pracy na zdrowie pracownika
  • poszukiwać miejsca pracy, jako przedsiębiorca lub jako pracownik najemny
  • organizować doskonalenie zawodowe własne i pracowników
  • korzystać z różnych źródeł informacji technicznej i ekonomicznej oraz doradztwa specjalistycznego.

KWALIFIKACJE DO ZALICZENIA W ZAWODZIE:

  1. Prowadzenie produkcji rolniczej
  2. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie